8. Verkoop

Dit varkensvlees is het beste dat je je kan voorstellen: varkens die een vrije uitloop kregen, gezonde en gevarieerde voeding, geen stress, geen medische behandelingen ...

Dat vertaalt zich in de kwaliteit van het vlees.

De hoeveelheid en het type varkensvlees varieert volgens het ras dat gekweekt wordt. Ondertussen hebben we ervaring met 2 types varkens. 

Afhankelijk van de keuze zal er dus meer of minder vlees voor verkoop beschikbaar zijn.

Het roze varken, wat we het beste kennen, is een type varken dat het meest gekweekt wordt voor een goede vleesopbrengst. Onze ervaringen hiermee zijn dat dit varken veel voedsel kan opnemen en dit ook omzet naar vlees (lees : minder vet aanmaakt) en dus ook snel groeit en aandikt.

Het varken Oxford Sandy and Black, bruine vacht, al dan niet met vlekken. Onze ervaring hiermee is dat ze zachtaardiger, liever zijn dan het roze varken. Tegelijkertijd zijn ze kieskeuriger in hun voeding, ze kunnen minder goed grote stukken opeten (lees : appels bijten tot kleine stukjes, harder fruit en groenten laten ze gemakkelijker liggen,…). Ze eten minder waardoor ze ook minder snel groeien en aandikken. Daardoor bieden ze minder vlees na de slacht en is er meer vet. Maar het vlees heeft een echte varkenssmaak, pittiger dan van het roze varken, doordat het vlees met meer vet dooraderd is. 

 

hesp den draad 1

Verkoop aan hulpboeren

Begin vroeg genoeg met de organisatie van de verkoop. Via het verkopen van het vlees komt er geld binnen om alle onkosten van dit project te financieren. Als alles goed verloopt zullen de inkomsten van de vleesverkoop voldoende zijn om de uitgaven de financieren. Uiteraard krijg je dit geld pas binnen als de varkens bijna klaar zijn voor de slacht, dus voorafgaand heb je wel wat in kas nodig om van start te gaan.

We bieden het vlees prioritair aan de hulpboeren en hun familie die meegewerkt hebben aan het project aan. Onze ervaring is dat niet iedereen wil bestellen, sommigen zijn vegetariër, anderen vinden het niet leuk om vlees te eten van dieren die ze zelf hielpen opgroeien.

Via een bestellijst kunnen de hulpboeren en hun familie bestellen. De bestellingen kunnen reeds starten vanaf 15 augustus.

Om de afrekening handig en transparant te houden, wordt er 14 euro/ kg gerekend, vleessoorten door elkaar. We stellen geen andere prijs in voor koteletten of gehakt of worsten of spek  of gebraad. Anders wordt de verwerking zeer ingewikkeld en we zijn tenslotte geen beenhouwerij.  We weten uit ervaring dat een prijs van 14 euro/kg het financieel haalbaar kan houden.

We onderscheiden ons eveneens van de beenhouwerij omdat we enkel per kg verkopen. Wie dit teveel vindt, kan delen met een andere hulpboer, familie of vrienden. Zo blijft het haalbaar voor de organisatoren.

De horeca kan eveneens aangesproken worden voor verkoop. Spreek vooral chefs aan die geïnteresseerd zijn in een natuurproduct en die er ook voor willen betalen. We rekenen ook hier 14 euro/kg (geslacht vlees) wat veel boven de marktprijs ligt, maar omwille van de topkwaliteit en de schaarste van dit kwaliteitsvlees is dit een acceptabele prijs.

 

Welk vlees en hoeveel kg krijg je van één varken?

Het tabelletje hiernaast is richtinggevend.

Als je varken minder dan 70 kg weegt, dan is het nog niet slachtrijp. Pas vanaf 70 kg mag je het varken slachten.  Hoe je weet dat je varken genoeg weegt, lees je in het onderdeeltje 'slachtplan'

Indien je varken tussen de 70 en 90 kg weegt (levend), dan kan je in de eerste kolom lezen hoeveel vlees dit oplevert en welk type vlees. Onze ervaring leert dat het ras ‘Oxford Sandy and Black’ minder vlees oplevert en meer vet.

Kotelet/spiering en gehakt komen dus het meeste voor. Gehakt kan verwerkt worden tot worsten. Kotelet en spieringkotelet liggen dicht bij elkaar, koteletten hebben minder vet, bij spieringkotelet is het vlees met een beetje vet dooraderd.

 

Van het varken gaat niets verloren

In het tabelletje zijn enkele vleessoorten niet opgenomen:

  • Orgaanvlees
  • Kop
  • Poten en oren
  • Vet
  • Bloed

Deze onderdelen kunnen allemaal verwerkt worden, maar daarvoor heb je kennis van zaken nodig. Onze ervaring is dat er in een groep hulpboeren en met enkele relaties in de horeca altijd voldoende gegadigden zijn om deze onderdelen te verwerken. Sommigen willen ook experimenteren met ambachtelijke technieken en recepten. Dat vinden wij ook meer dan prima. Zolang er niets verloren gaat!