5. Aankopen en kenmerken van biggen

Varkens zijn sociale, gevoelige, aanhankelijke, grappige, communicatieve, intelligente en zindelijke dieren. Ze hebben gezelschap van soortgenoten nodig en een passende huisvesting. Ze moeten zich in hun natuurlijke gedrag kunnen uitleven.

Welke varkens?

In Gent is de dichtste varkenskweker vzw De Grazer.

Bij het Varkensloket of bij DGZ Vlaanderen kan je altijd terecht om te horen wie je zo lokaal mogelijk van de juiste biggen kan voorzien. Maar informeer je heel goed, ga langs en let op volgende zaken. Onderneem een plaatsbezoek en volg het kweekproces van dichtbij op.

  • Zijn het biggen van scharrelvarkens? Des te beter, dan zijn die al wat sterker gewoon aan het buitenleven die je hen zal schenken. Zo niet passen ze zich vlug aan, maar raden we aan om ze iets langer bij de moederzeug te houden. Doorgaans kan een big vanaf 40 dagen zelfstandig leven.
  • Alle biggen krijgen een oormerk gelinkt aan hun pasport, vraag dit zeker op.
  • Welk voer kregen ze tot nu?
  • Zijn het zeugjes of beertjes, zijn ze gespeend, gecastreerd?
  • Neem in geen geval biggen af waarvan de staart is gecoupeerd of de wroetschijf is gesaboteerd met een neusring.
  • Welke rassen zijn geschikt? Er zijn verschillende rassen, ook gemengde rassen. Hier heb je een mooie publicatie die je helpen kan bij je keuze.

 

In deze varkensbijsluiter lees je alles wat je moet weten over het houden van varkens als gezelschapsdieren.

kindje bij varkens

Registratie

Ook al hou je slechts drie varkens, je moet je  registreren als varkenshouder. Als ten hoogste drie varkens worden gehouden, word je beschouwd als hobbyhouder.

Registratie begint bij DGZ. Zij registreren je als hobbyvarkenshouder en je ontvangt een uniek beslagnummer. Dat staat meteen ook gelinkt in de database van het voedselagentschap, waardoor je ter aller tijde een bezoek kan verwachten.

Wat moet er allemaal in orde zijn om je in te schrijven en bij een aangekondigde controle? Let erop dat je alle documenten op het terrein van de varkens bewaart.

- Registratie DGZ / sanitel
- Contract dierenarts
- Ontvangst van uniek beslagnummer via DGZ en automatische inschrijving FAVV
- Erkend transport van de kweker tot bij de varkenswei
- Pasport biggetjes


- Bioveiligheidsmaatregelen en hygiƫne respecteren/afficheren op de site
- Respecteren van het verbod op keukenafval als voer
- Logboek voederbeurten, verzorging
- Een bezoek dierenarts inplannen

Een varken dient altijd via erkend transport te verlopen. Bij DGZ Vlaanderen kan je je eigen laad- en losbonnen aanschaffen, dankzij je beslagnummer en hiermee je eigen dieren vervoeren als varkensboer. Je hebt wel aangepast vervoer nodig.