2. Verzamelen en sorteren van voedselafval

 

Voedselafval moet verzameld en gesorteerd worden, zodat het klaar is om de varkens te voederen

Leveranciers van voedselafval

Om het ecologisch doel van ‘Het Spilvarken’ te realiseren gaan we op zoek naar ‘voedselafval’-leveranciers in de buurt. Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan vegetarische restaurants of supermarkten. Maar er zijn ook andere opties: kaasverwerkers hebben melkwei, brouwers hebben eveneens voedzame overschotten… of andere specifieke voedselproducenten die over vegetarisch afval beschikken.

Het is belangrijk dat er met elke leverancier in overleg gegaan wordt. Volgende vragen kunnen best besproken worden alvorens te starten :

  • Wanneer is het afval beschikbaar ? Op welke dag? Op welk uur?
  • Hoe wordt het afval ter beschikking gesteld ?
    • Ofwel worden er emmers ter beschikking gesteld door je eigen buurtgroep
    • Ofwel heeft de leverancier een eigen systeem met bakken, die je kan gebruiken maar uiteraard terugbrengt.
  • Kan je het afval zomaar meenemen, of ga je je vooraf aanmelden en kan je dan het beschikbare afval meenemen?
  • Is het afval meteen klaar om te voederen aan de varkens of moet het eerst nog gesorteerd worden ?

Eenmaal voorgaande vragen besproken zijn met de leverancier, kan je van start gaan !

Om het concreet te maken geven we hierbij enkele voorbeelden uit de aanpak te Gentbrugge.

 

Voorbeeld 1:  samenwerking met het vegetarisch restaurant De Zuidkant te Gentbrugge

 

We halen de emmers zelf op (bij voorkeur een namiddagshift) van woensdag tot en met zondag. Deze staan buiten aan de deur van het restaurant voor ons klaar.

We hebben een fietskar ter beschikking. Adres is Frederick Burvenichstraat 169. Indien er vragen of opmerkingen zijn, hebben we ook de gegevens van een contactpersoon : emailadres, facebook, telefoonnr, … om snel te reageren als het niet goed loopt.

Indien mogelijk, ruil twee lege propere emmers voor twee volle.

emmerstaat klaar kleiner

Voorbeeld 2: samenwerking met Delhaize te Ledeberg

Eén tot max. twee ophalingen per auto per week. Liefst in de voormiddag omdat dan het magazijn open staat. Hier volgt een sorteermoment op het erf, waarbij we extra handen vragen onder de hulpboeren. (meestal kondigt zich dit spontaan aan via de facebookgroep)


Als je tijdens de voormiddag gaat, staat het magazijn open. Als de poort dicht is, vraag je dus binnen of je voedselafval voor het spilvarken en de varkentjes mag komen ophalen, dan verwijst de medewerker je wel door.

Dan is het zelf zien in de blauwe bakken wat we kunnen recupereren: zoveel mogelijk fruit en groenten die ze lusten, gebak, brood, yoghurt, ...

 

Bij dehaize kleiner

Logistiek

Uiteraard liggen niet alle voedselafval-leveranciers vlakbij. Er zijn altijd 2 mogelijkheden: of je gaat zelf het afval halen, of je laat het afval brengen.

Gezien het ecologisch kantje van dit project, verkiezen we de transporten maximaal CO2 – uitstoot vrij te laten verlopen.  Daarom is het interessant op het terrein een fiets met fietskar / bak ter beschikking te hebben. Hieronder zie je alvast een praktisch voorbeeld! 

In sommige gevallen is het ophalen van het voedselafval een zeer tijdrovende activiteit. Daarom kan het handig zijn een fietskoerier in te schakelen. Deze jongens kosten natuurlijk geld maar bieden wel een efficiënt en ecologisch alternatief, indien de hulpboeren niet de tijd hebben om voedselafval op te halen.

Te Gent doen we beroep op CARGO – VELO. Zij rekenen hun transport af in functie van het gewicht. Enkel geschikt voor leveringen te Gent (en een beetje rondom). Indien de afstanden te groot worden, worden er andere tariefsystemen gehanteerd. Elke situatie zal dit op eigen wijze moeten evalueren wat de beste optie is. Hierbij alvast de website : www.cargovelo.be

Als de voedselafvalleverancier toch dichtbij gelegen is, en er grote hoeveelheden afgehaald mogen worden, dan doen we helaas wel beroep op onze eigen auto, zoals het ophalen van voedseloverschotten bij Delhaize.

Klaarzetten om te voederen: sorteren van het voedselafval en opgehaalde voedseloverschotten  

De ontvangen of opgehaalde overschotten van de supermarkt, kunnen niet zomaar rechtstreeks aan de varkens gegeven worden. Daarvoor gebeurt een sorteersessie!

Een sorteersessie houdt in dat alle voedsel uit haar verpakkingen gehaald wordt. Fruit en groenten bij elkaar in emmers. Brood uit de zakken en laten drogen in een plastic zwarte bak in de caravan. Natte voeding in de frigo.

Een kleine tip: meloenschillen blijven in de voederbakken liggen en versnellen het verrottingsproces. Dus haal de schil van de meloenen en snij ze in stukken, tijdens het sorteren. 

Alle plastic gaat helaas de (juiste) vuilbak in.  Te rotte of beschimmelde groenten zijn voor de compostbak/GFT-container. Varkens eten géén beschimmelde etenswaren!
Lees hierbij ook de laatste rubriek: hou het proper voor jezelf en de buren.

De bakken waarin het afval verkregen werd, brengen we terug naar de supermarkt.

 

Wat het sorteren betreft, leggen we terug een link naar het hoofdstuk ‘voederen van de varkens. Het heeft uiteraard geen zin die afvalstromen te sorteren die de varkens niet lusten. Aangezien er verschillen bestaan in het voedingspatroon van de varkens afhankelijk van het ras, zal men geleidelijk aan leren wat de dieren het meest lusten, en wat ze altijd laten liggen. Duidelijk is dat hun voorkeur uitgaat naar gekookte groenten, eerder dan naar rauwe groenten. Voorkeuren gaan uit naar het zoete fruit eerder dan naar bittere groenten. Sommige varkens lusten en knabbelen rauwe appels, anderen hebben eerder een voorkeur voor ‘in stukjes gesneden appels’ en ‘gepelde bananen’.

Naarmate je als groep de dieren beter leert kennen, kun je ook beter inschatten wat er best in hun voedselemmers thuishoort !

Wat en hoeveel eten de varkens?  Zie Voederen en verzorgen.

Hou het proper voor jezelf en de buren

 

De werfkeet of caravan zelf delen we als opslagruimte voor voedsel en materiaal.
We hebben ook een koelkast die we inschakelen voor het bewaren van voedselafval zoals yoghurt, fruitsap etc, … .

Het bijhouden van voedsel wordt goed gescheiden van ander materiaal dat we nodig hebben om de varkens te voederen, zoals onze eigen laarzen, gereedschappen, emmers, …

Verpakkingen van voedselafval en restafval gooien we in de vuilzak. Papier, GFT en PMD-afval worden apart gesorteerd.

Elke buurt heeft een eigen ophaalkalender. Volgens de juiste timing worden  GFT-container klaargezet om op te halen door de afvaldiensten.

Indien er geen ophaalrondes bestaan, zal er van tijd tot tijd met het GFT-afval en/of verpakkingsafval naar het containerpark moeten worden gegaan.

 

Richtlijn: Hou het proper voor jezelf, de ander en de buren ...

Voedselafval van de buren gebruiken om de varkens te voederen?

 

Neen! Het FAVV (Federaal voedselagentschap) verbiedt om je persoonlijke voedselresten (die van de tafel komen) aan de varkens (die samen gehouden worden) te voederen.